4 Ocak 2013 Cuma

Evrensel Müzik ve Teknoloji

Yazıma ilk önce müzik nedir? Sorusu ile başlamak istiyorum.
Müziğin tanımını şu sözlerle  anlatabiliriz: Kelimelerle anlatılamayan duygu ve düşüncelerin seslerle anlatılması sanatıdır. Müzik; duygu, düşünce, izlenim ve tasarımları ve başka gerçeklerin de katkısıyla belli durum, olgu ve olayları, belli bir amaç ve yöntemle, belirli bir güzellik anlayışına göre birleştirerek, biçimlendirilmiş seslerle işleyerek anlatan estetik bir bütündür. Herkesin anlayabildiği ve anlayabileceği yegane dildir. Müzik dil ve ırk farketmeksizin direkt olarak duygulara hitap eden etki eden bir sanat dalıdır...
Müzik; hem bir sanat hem de bir bilimdir. Duygusal olarak algılanışının yanı sıra akıl ile de kavranabilir. Bu özelliği ile bireyin ve toplumun duyuş ve biliş açısından durumunu belirlediği gibi, gelişim ve değişimini de sağlayan organik bir yapıdır. Sesin en güzel şekli müzik ile dile gelir. Resim, renklerin birleşmesinden; şiir, kelimelerin kaynaşmasından nasıl oluşuyorsa; müzik de seslerin, duygu, düşünce ve heyecanımızı anlatmak üzere belli bir estetik anlayışına göre seçilip işlenmesinden oluşmaktadır.
Phonautograph
Teknolojinin günümüze çok katkısı vardır. Bir çok müzisyen bu değişimden etkilenmiştir ve teknoloji müziğe çok büyük derecede katkı sağlamıştır.  Nedir bu katkılar diye soracak olursanız  şöyle sıralayabiliriz. Eskiden eserlerin saklanma şekli insanların hafızalarıydı. Kulaktan kulağa sonraki nesillere aktarılırken daha sonra notalar vasıtasıyla kağıtlarda depolanmaya başladılar. Bu eserler uzun yıllar böyle korundu ve günümüze kadar geldiler. 1850’ler müzik için bir devrim olmuştur. 
Edison ve Phonograph
İlk müzik kayıt aleti olan 
Phonautograph’ın patenti, 25 Mart 1857 yılında Parisli Edouard-Leon Scott de Martinville tarafından alındı. Alexander Graham Bell, 1874'te kendi Phonautograph ı ile çıkageldi. Bu makine insan kulağının sesleri duyma yönteminin taklit edilmesiyle yapılmıştı. 1877'nin sonuna doğru, Edison, Phonograph'ı icad etti. 
Graphophone
1886'daysa Charles Sumner Tainter ve Chichester Bell, Edison un phonograph'ını geliştirerek Graphophone'u ortaya çıkardılar.

Bu icatların ışığında gelişen teknoloji sayesinde, bu gün telefonumuzdan kolaylıkla istediğimiz şarkıya, en az yer kaplayan mp3 formatlı dosyalarla ulaşabilmekteyiz.

2 yorum:

  1. Edisonun karışmadığı konu yok:)

    YanıtlaSil
  2. Evet o dönemde mucitler şimdiki gibi branşlaşmamıştı:)

    YanıtlaSil